Dr Levent Korkmaz, Semiyoloji ve Ötesi tıbbi eğitim kitabında "Tıpta Yapay Zeka" bölümünü tıp öğrencileri için kaleme aldı

leventkorkmaz

Dr Levent Korkmaz,

TYZAUM direktörü,

Medikal Onkoloji Uzmanı,

Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi Dr. Öğr. Ü.

Yapay Zekanın Tıp Eğitiminde Semiyoloji Kitaplarına Girişi

Bulgularla, işaretlerle hastalığın anlaşılması tıbbi klinik dünyada "semiyoloji" olarak adlandırılmaktadır. Semiyoloji öğrenimi dolayısıyla bir hekimin en önemli klinik adımlarından birisidir. Bugün teknolojinin geldiği noktayı incelediğimizde, tıbbi analizlerin yapay zeka gibi teknolojilerle de yapılabildiğini görüyoruz.

Sizlere bu konuda çok dikkatimi ve ilgimi çeken bir adımı anlatmak istiyorum. Yaklaşık 1 sene önce bir hocamız bana büyük bir kadro ile semiyoloji kitabı yazmak istediklerini ve yapay zekanın da semiyolojiye girmesi gerektiğini anlattı. Benim de çok ilgimi çekti. Gerçekten artık yapay zeka tıp eğitim kitaplarına da girmeli ve geleceğimiz bu bilgilere sahip olan hekimlerle inşaa edilmeli diye düşündüm. Ve ilgili bölümün yazılmasını kabul ettim.

Bugün "Semiyoloji ve Ötesi" adlı kitabı yapay zeka da dahil olarak tamamlandı. Yapay zekaya bakış açısı, genel algoritmik kurgular ve temel düzeyde yapay zeka konsunda bilgilendirmeler yer alacak şekilde bu bölümü yazarak ilgili editör hocalarımıza ilettim.

Teknolojiler hayatımızın her noktasına girdi ve girmeye devam ediyor. Hekimlerimizi güçlü kılacak olan tıpta yapay zekanın eğitimi gerçekten çok önemli. Dijital dönüşüm sürecimizi tıbbın temsilcileri olarak hızlandırdığımızda, hastalıkların erkenden teşhisi, daha iyi tedavilerin hastalara sunulması, milyonlarca hastanın yapay zeka algoritmalarıyla takip edilmesi ve araştırmaların yapay zeka destekli olarak yapılması gibi bir çok kazanımı erkenden elde etmeye başlayacağız.